Spørsmål og Svar

Om giftemål i islam («Nysgjerrig»)

Spørsmål:

Hei!

Min bror har fridd til en muslimsk jente med malaysisk bakgrunn bosatt i Singapore, og jeg er svært glad på hans vegne!

Moren vår er derimot knust fordi han må konvertere til islam for å gifte seg med henne. Min brors forlovede og hennes familie har, etter hva jeg har skjønt, et svært raust forhold til sin religion. Religionen har ikke stort rom i deres hverdagsliv. Allikevel er det tydeligvis helt essensielt at min bror konverterer for at ekteskapet skal være gyldig i deres øyne. Jeg ønsker å vite mer om prosessen han og hans forlovede skal gjennom. 1. Hvorfor er det så viktig at man konverterer før et ekteskap i islam? 2. Min mor påstår at dersom han konverterer, kan han aldri konvertere tilbake til kristendom, hvis han vil. Stemmer det? 3. Hva skjer under en muslimsk vielse? 4. Jeg har en venninne som er gift med en muslimsk mann, men hun har ikke trengt å konvertere. Hvorfor ikke? 5. Vil det komme noen andre religiøse følger med min brors ekteskapsinngåelse? Jeg er oppriktig glad på min brors vegne, og håper at ikke religionsforskjell skal komme i veien for hans lykke! Håper jeg får svar på mine spørsmål.

Mvh
«Nysgjerrig»


Svar:

Hei

Takk for spørsmål. Dette er mine svar:

1.) Koranen sier noe om hvem som kan inngå ekteskap. En tradisjonell – og sterk – tolkning rundt dette er at en muslimsk mann kan gifte seg med en muslimsk, kristen eller jødisk kvinne (en av «Bokens folk»), men at en muslimsk kvinne kun kan gifte seg med en muslimsk mann. Dette er tolkninger som har en lang tradisjon, men som antakelig kan være uriktige. Stadig flere mener at menn og kvinner står likt! Til å gifte seg med sin valgte partner! Som imidlertid må tro på én Gud (det eneste kriterium).

2.) Dette er omdiskutert blant de «lærde». Koranen sier det er mulig.

3.) Det kan variere sterkt, hva som skjer under en muslimsk vielse. Det er kulturelle og tradisjonelle varianter. I hovedsak er det sikkert en fest. Ut over dette må man spørre folk på stedet hvordan en vielse vil være. Noen ord fra Koranen hører sikkert med! Og bekreftende ord til hverandre, fra dem som gifter seg. Merk at giftemål i islam ikke er et religiøst rituale, som i kristendom, men mer av et «verdslig» sådant.

4.) Se svar, pkt. 1 over.

5.) Ikke nødvendigvis. Men det kan bli et spørsmål om barneoppdragelse. Dette bør din bror og hans forlovede diskutere på forhånd. Det vil ikke ligge noen ytre krav på dem. De må bli enige om dette selv. Og motvirke eventuelle fremtidige konflikter. Jeg tenker på de eventuelle religiøse deler.

Lykke til for din bror og hans forlovede!

Mvh
Red.

18090cookie-checkOm giftemål i islam («Nysgjerrig»)