Spørsmål og Svar

Pleie av muslimer

Spørsmål:

Asalam aleikum

Takk for en fin nettside.

Jeg er en norsk, ikke troende kvinnelig sykepleiestudent. I praksis på eldresentre møter jeg muslimske pasienter, både menn og kvinner. Da ønsker jeg å kunne opptre så hensyns- og respektfullt som mulig.

Kan du utdype hva som kan oppleves som krenkende, og hvilke hensyn det er mulig å ta i en pleiesituasjon der pasienten trenger hjelp til stell, påkledning, forflytning og eventuell ernæring?

På forhånd takk for hjelpen.

Med vennlig hilsen
Line


Svar:

Asalam aleikum

Takk for spørsmål.

Vi mennesker, muslimer og ikke muslimer, er jo egentlig ganske så like (!). Om vi bruker fornuft og hensynsfullhet, så overkommer vi det meste. Jeg tror du er en anstendig person, som ønsker dine pasienter det beste. Da går det sikkert bra.

En pleietrengende trenger varme og omsorg. Tålmodighet og respekt. Og så noen ting til, som kan være knyttet til troen.

En katolikk vil kanskje ønske et kors? Eventuelt et Maria-bilde? Og overføring på for eksempel radio, av en høymesse? Andre kan tilsvarende ønsker. En muslim vil ha noen minutters stillhet, på tiden når man ber. Og halal mat, selvfølgelig. En muslim i en pleiesituasjon kan oppleve kroppslig stell litt vanskelig, når det gjelde de mer intime sfærer. Man liker ikke å eksponere disse, men kan ønske å ha dem dekket til.

Eller: Helst å bli stelt nedentil av en mann, om man selv er mann, og av en kvinne om man selv er kvinne.

For øvrig ligger det takknemlighet i å bli stelt når man trenger det.

Mvh
Red.

25810cookie-checkPleie av muslimer