Spørsmål og Svar

Svik, løgn og misbruk

Spørsmål:

Hei! Jeg vil først takke deg for en flott side du har. Jeg er en somalisk kvinne som ble sent til Somalia mot min vilje som tenåring og ble tvangsgiftet med en mann der. Jeg ble også tvunget til å få han til Norge.

Det tok meg 5 lange og vanskelige år, jeg forsørget han i alle år og jeg fikk to barn med ham. Da han kom til Norge, forlot han meg og barna i 2015.

Etter å ha vært singel gift i 7 år, fant jeg en marokkansk mann. Jeg var bestemt på aldri gifte meg igjen, men tror det er qadar og noe Allah har planlagt. Den nye marokkanske mannen har ikke opphold og jeg ville egentlig ikke oppleve det samme igjen, svik, løgn og misbrukt, bli forlatt igjen etter å ha bli brukt.

Men han snakket så bra, fortalte at han ikke har bra familie og har vandret alene 17 år i Europa uten opphold. Jeg syntes synd på han. Han sverget på Koranen at han elsket meg. Vel, vi har vært gift i nesten to år nå og har en datter sammen på tre måneder.

Til nå har han ikke kunnet søke om opphold, og nå har problemer startet. Jeg ser at han søker mye informasjon og tar telefonsamtaler ut for å få råd. Han har forandret seg helt, han respekterer meg ikke og sårer meg på det verste ved å si når han får opphold, vil han besøke sin familie alene, det må jeg bare godta fordi han veit ikke om de der vil aksepterer meg. Før pleide han å si han skal ta meg med ned dit.

Nå begynner han å vise mer av det sanne. En dag sa han til meg at jeg er pen og snill, men at jeg har feil farge. Jeg er så dyp såret og veit ikke hvorfor livet er så hardt mot meg. Hvorfor har jeg barn av bare visumjegere, jeg ser på barna mine og gråter hver dag, spesielt over den minste.

Nå har jeg fortsatt ikke levert in dokumenter, hva bør jeg gjøre, føler han skammer seg over at jeg er svart menneske, men det er Gud som har skapt meg slikt. Før var jeg selvsikker, nå har han fått meg til å hate meg selv. Jeg er dyp deprimerte og veit ikke hva jeg skal gjøre. Det er vanskelig å bli skilt igjen, men har Allah sakt at en kvinne skal bli så nedverdigende av sin mann og diskriminert at han kan si at han må til Marokko for å se om de aksepterer meg, er sviktende og sårende. Hvor er da min familie, burde han ikke ta meg dit og skaffe meg hus som hans familie og heller se hvem som besøker meg, jeg er jo hans familie. Jeg veit ikke hva jeg skal gjøre, men han har gjort det så klart. Jeg har prøvd å bli der for min datter, men det er så vanskelig bor, i England på et lite sted med mange marokkanere, han baksnakker meg til alle. De kvinnelige vennene hans er gift, med reiser med mennene sine hele tiden. Det er så sårende, jeg er så snill mot han alltid, jeg og gjør bare det han sier, jeg har ingen venner og familie.

Noen ganger ønsker jeg at jeg ikke våknet opp etter å ha sovet, da kunne han ta sin datter for hun vil bli akseptert uten meg, og mine eldste kunne bli akseptert, jeg veit ikke hvor jeg vill ende. Jeg har det så uendelig vondt, han gjør så mye dumt til meg, håper du kan hjelpe.


 Svar:

Kjære stolte, sterke – men triste – somaliske kvinne! Jeg synes du er flott! Du har hatt store vansker i livet, men holder ditt hode hevet, tenker over din vanskelige situasjon, prøver å forstå hva som er best for deg, og for barna dine: Jeg føler respekt for deg!

Jeg er sikker på at du er «pen og snill» – og så visst ikke har «feil farge»! Tvert om! Islam lærer at Allah skapte mennesket av jord – noe av litt mørkere jord, og annet av litt lysere jord. Dette blandet Den høye. Og alle mennesker ble vakre! Ja, så flott å være somalisk, farget! Allah ville det slik.

Jeg håper at du nå skal gjøre golde valg! Det er åpenbart at du nå blir misbrukt av din marokkanske mann! Han skal bruke deg så lenge han trenger deg, for å få papirer for opphold, og så skal han «kaste» deg. Kanskje henter han seg en ny kone fra Marokko, når han skal (alene) reise dit. Det tror jeg ganske sikkert.

Jeg synes du skal gjøre dette: Skill deg fra ham snarest! Vær ikke i tvil om det. Papirer for opphold trenger han ikke, han kan reise tilbake til Marokko, eller et annet land i Europa som han kjenner fra før. Du må være ferdig med ham.

Bor du nå i England? Reis tilbake til Norge. Vi – venner her – skal finne en plass for deg og barna i Oslo. Vi skal hente fram et godt tilbud for deg, til din hjelp. Og en mer meningsfyllt hverdag for deg og barna dine. Insha Allah. Velkommen. Det er mitt råd.

Vennlig hilsen
Trond Ali

84930cookie-checkSvik, løgn og misbruk