Spørsmål og Svar

Urettferdig! Hvem kan en muslimsk kvinne gifte seg med?

Spørsmål:

Hei, jeg er ei jente på 14 år, jeg har leeeenge, lenge lurt på dette. Har prøvd å få svar på det over lengre tid, men aldri klart det. Hver gang jeg spør noen babler de i 5000 år, haha, men ja, det store spørsmålet er: Hvorfor kan en muslimsk mann gifte seg med hvilken som helst kvinne om hun er muslim, kristen, jøde osv. MEN en muslimsk kvinne kan ikke gifte seg med noe annet enn en muslimsk mann?

Dette er urettferdig, og jeg vil vite hvorfor det akk, er sånn. Hvis det har noe med at en mann er sterkere enn en kvinne og har kontroll over familien og lett kan konvertere den kristne damen, er dette bullshit! Det samme kan en kvinne også! Jeg er skikkelig feminist og jeg er virkelig opptatt av likestilling. Men dette, dette er ikke rettferdig! Tenk hvis jeg i fremtiden forelsker meg i en mann, og han i meg. Vi bestemmer oss for å tilbringe resten av livet sammen, men NEI! Fordi jeg er en muslimsk kvinne og kan jeg ikke gifte meg med noe annet enn en muslimsk mann. Igjen, dette er ikke rettferdig! Kan du hjelpe meg med å finne ut hvorfor det er sånn?

Takk, mvh en feminist som prøver å finne ut av løsninger til å gjøre alt rettferdig og likestilt! :=)


Svar:

Hei, og takk for mail.

Skal jeg ta konklusjonen først? For det er ikke sånn! Om du leser grundig i Koranen vil du finne dette til svar: Gift deg med den (gode) mann du vil! Om han tror på Gud (Allah)!

Vi legger bullshit til side! Og så prøver vi å finne ut fakta. Da henter vi dette fra Koranen:

Koranen
Menn; gift dere ikke med kvinner som setter noe annet lik Gud, før de tror! Og kvinner; gift dere ikke med menn setter noe annet lik Gud, før de tror! (Koranen 2,221)

Altså: Menn og kvinner behandles likt!

Hvem er det som «tror», og som en kan gifte seg med – likt for både muslimske menn og kvinner?

Koranen sier: «Muslimer som tror, jøder og andre som tror, kristne – ja, hver den som tror på Gud og Den siste dagen og gjør det som er godt, skal ikke frykte eller sørge.» (5,69)

Her er det mange som «tror»! I tillegg må en gjøre godt – altså være et godt menneske! Og en slik mann kan du gifte deg med! Om du er muslimsk kvinne!

Bokens folk
En kan gifte deg med en som «tror» og gjør godt. Koranen sier konkret at en mann kan gifte seg med en god kvinne fra «Bokens folk». Koranen sier ingen steder at ikke en kvinne kan gifte seg med en god person fra «Bokens folk». Igjen står mann og kvinne likt!

Hvem er «Bokens folk»? Alle folk har fått et «sendebud», sier Koranen, eventuelt med en Bok; en åpenbaring, men ikke alle åpenbaringer er bevart. Med «Bokens folk» menes først og fremst: muslimer, kristne, jøder. Men mange andre trosoppfatninger kan også inkluderes. Og muslimske menn og kvinner kan gifte seg med kvinner og menn fra disse «Bokens folk».

Anstendighet og tro på én Gud må ligge i bunnen.

Samfunn
Koranen forbyr ikke en muslimsk kvinne å gifte seg med en ikke-muslimsk mann! Og Koranen er ofte klar når det blir ilagt forbud; ellers kan ting være tillatt. Konklusjon: En muslimsk kvinne kan gifte seg med en ikke-muslimsk mann!

Samfunnsforhold kan spille inn! Kvinner i gammel tid hadde en helt annen rolle enn kvinner i vår tid; med likestilling, autonomi og uavhengighet. Kvinnen kan velge sin mann – som over! Koranen tillater det!

Konklusjon
Håper du er fornøyd med dette; du kjære feministiske venn!

Tillegg, informasjon:
1. Giftemål i islam er grunnleggende sett en avtale mellom en mann og en kvinne over myndighetsalder. Islamske regler gjelder, men giftemål er ikke et hellig sakrament slik som i kristendom. (Kilde: A Concise Encyclopedia of Islam. Oxford 2001.)

2. «Det skjer nå stadig oftere at muslimske kvinner gifter seg med ikke-muslimske menn som forblir utenfor islam. Slike ekteskap blir møtt med forskjellig grad av sosial godkjenning avhengig av miljø og holdninger på stedet der det skjer». (Kilde: A Concise Encyclopedia of Islam. Oxford 2001.)

Mvh
Red.

29130cookie-checkUrettferdig! Hvem kan en muslimsk kvinne gifte seg med?