Spørsmål og Svar

Hva kan vi spise – og når skal vi be?

Spørsmål:

Salamualaykom :=)

1. Foreldrene mine kjøper kjøttdeig og sånt fra Rema 1000 og Kiwi. Jeg sier til dem at det er ikke halal slaktet, men de hører ikke. De kjøper kjøtt fra norske butikker og sier at det er “halal”, noe det ikke er. De kjøper kylling og jeg holder meg unna det. Noen ganger må vi kjøre ganske langt for å få halal kjøtt til meg, mens de norske butikkene er bare 2 minutter unna oss, så de kjøper derifra. Hva skal jeg gjøre?

2. Kan man be to timer etter at for eksempel fajr har kommet? Når duhr ikke har kommet?

Elsker siden :=)


Svar:

Salamualaykom

Takk for e-post.

Du stiller to viktige spørsmål. Og ikke alle vil være enige i svarene mine. Slik er det ofte i islam, at ting kan tolkes på flere måter. Koranen sier det selv: Noe er grunnleggende i skriften, og annet må en tenke seg fram til og tolke; det er ikke nødvendigvis galt.

(Unnskyld at jeg svarer litt omstendelig om bønnen, under. Men først om halal mat.)

1.) Halal mat? Vi må se hva Koranen sier. Da leser vi dette:

– Spis alt godt som Allahs navn er blitt sagt over. (6,118)

– Alle gode ting er tillatt. (5,4)

– Forbudt for dere er selvdøde dyr, blodmat og svinekjøtt. (6,145)

Og videre kan vi anføre dette: – Kom ikke med feilaktige ytringer, som: Det er halal (tillatt), og det er haram (forbudt). Finn ikke på ting mot Allah! (16,116)

Det siste gjør det viktig å tenke. Da husker jeg også dette hadith: – Den som sier om noe som er halal at det er haram, gjør en større feil enn den som sier om noe som er haram at det er halal. Noe å tenke over! For: Vi skal ikke løpe rundt og rope haram til alle ting.

Et annet hadith lyder slik: – Noen følgesvenner til Profeten skulle spise, men sa: Vi vet ikke om dette kjøttet er halal eller haram (det var ikke svinekjøtt!). Profeten sa: Si Allahs navn over det og spis.

Bør vi ikke lære av det? Og en ting til: Koranen sier vi kan spise maten til kristne. Norge er et kristent (mer eller mindre) land. Mat vi kjøper kan være laget av en kristen; og vi har egentlig ikke lov til å spørre. Må vi alltid rope haram?

Konklusjon: “Forbudt for dere er selvdøde dyr, blodmat og svinekjøtt.” Og ellers? “Si Allahs navn over det og spis.”

2.) Bønn og bønnetider. Dette kan være en spennende utfordring. La oss si det slik:

BARE TRE TIDER FOR BØNN (SALAH) ER OMTALT I KORANEN:

I. MORGENBØNN OG KVELDSBØNN

– Koranen omtaler konkret morgenbønn og kveldsbønn. (24,58)

– Koranen sier: Bønn skal holdes «på begge sider av dagen og den nære del av natten. (11,114) Det blir morgenbønn og kveldsbønn, og ingen tillegg til dem. Forklaring:

* Begrensninger av dagen/dagslyset; nahar, er soloppgang og solnedgang. De to bønner skal ikke gjøres etter soloppgang og før solnedgang – altså ikke på dagen i begrenset forstand, men før soloppgang og etter solnedgang; altså på den nattlige siden. Koranen påpeker dette og refererer ikke til noen egen nattlig bønn i tillegg til: morgenbønn og kveldsbønn.

* Både morgenbønn og kveldsbønn blir holdt på en tid Koranen betrakter som layl; natten, og layl starter fra solnedgang og slutter ved soloppgang. Altså: Det er ingen egen «nattbønn» i tillegg til disse to; morgenbønn og kveldsbønn.

II. MIDDAGSBØNN OG KVELDSBØNN

– «Dere skal holde bønn fra sola stiger ned til nattens mørke.» (17,78) Det kan bety:

* «Dere skal holde bønn»: fra sola stiger ned fra senit – og det vises til middagsbønnen.

* «Dere skal holde bønn»: fra sola forsvinner i horisonten – og det vises til kveldsbønnen.

Uansett blir det tre omtalte bønner.

III. MIDDAGSBØNNEN

«Dere skal spesielt holde middagsbønnen.» (2,238)

TIDENE SKAL OPPRETTHOLDES

«Tidene for bønn skal opprettholdes.» (4,103)

Samtidig sier Koranen dette: – Allah ønsker ikke å gjøre ting vanskelig for dere. Og i et land der sola iblant (nesten) ikke viser seg, og der døgnrytmen i samfunnet ikke følger sola, kan det være lov å tenke etter om bønnetider.

Konklusjon: Be salah (henvist bønn) tre ganger om dagen; morgen (fajr), middag (duhur) og kveld (maghrib)! Til tider som passer ens døgnrytme? Og vi tror Allah skal godta det.

Tillegg:

NOTAT

Det er interessant å merke at liksom Koranen omtaler tre anførte bønner (se over), finner vi det samme tallet i Bibelen:

– «David falt på ansiktet til jorda og bøyde seg tre ganger.» (Første Samuels-bok 20,41.)

– «Kveld, morgen og middag skal jeg be.» (Salmenes bok 55,17-18.)

– «Tre ganger om dagen bøyde han sine knær i bønn.» (Profeten Daniel 6,11.)

(Om muslimer i dag: Sjia-muslimer slår sammen fem bønner og ber tre ganger om dagen, mens sunni-muslimer ber fem ganger om dagen.)

Hilsen
Red.

29140cookie-checkHva kan vi spise – og når skal vi be?