Spørsmål og Svar

Vil lære om islam

Spørsmål:

Hei!

Jeg er en 16 år gammel jente som vil lære mer om Islam. Faren min lærte meg ingenting om Islam, faster aldri, osv. Han sier at han er muslim, men har aldri lært meg noe om det, og jeg har aldri sett han praktisert noe om faste, bønn osv. Jeg er i stadig konflikt med han og er egentlig ikke særlig glad i han (personlige grunner). Moren min er jeg super glad i. Hun er veldig imot religiøse folk og da jeg “kom ut” som muslim, ble hun svært sint. Hun sa at jeg kunne være det, men at hun aldri vil se meg praktisere noe som å ha på hijab, be, faste osv. Har du noen tips på hvordan jeg kan kle meg “riktig”, uten å bruke hijab, osv?


Svar:

Hei

Fint at du er glad i din mor. Og kanskje litt i din far også.

Jeg tenker slik: Du skal være deg selv. Du må finne din egen vei. Du skal gjøre det du mener er riktig. Men kanskje er det også slik, at for å gjøre det som er riktig, må man også noen ganger ta hensyn til andre. Så fint at du er “kommet ut” som muslim! Så kan man spørre hva det betyr.

Muslim er den som tror på den ene Gud/Allah, og på at Muhamed er en formidler/budbringer/profet fra Gud/Allah. Tror man dette, så er man en muslim. For det er det mest grunnleggende og viktige.

Hva med leveregler? Først og fremst skal man prøve å være et godt menneske. Koranen sier også at om man ikke gjør det, så er det ikke viktig om man ber, faster, drar på hadj osv. Og det blir heller ikke viktig om man bruker hijab eller liknende. Det viktige er hvem du er og blir i ditt hjerte.

Om klær: Kle deg pent og sømmelig, vis ikke kropp og nakenhet. Om mat: Du kan vel unngå å spise svinekjøtt, om mulig. Om bønn: Du kan lære deg enkel bønn, med de bevegelser som gjerne hører til, men du kan også be stille i ditt hjerte om det å vise bønnen gjør andre sint. Og vanlige ord for bønn kan du lære deg, helst på arabisk, men noe innhold kan du også lære og si på norsk. Om faste: Det er fint å faste. Men la ingen bli sint ved det. Du kan kanskje lage din egen faste, uten å provosere for eksempel din mor. I stedet for å faste kan du også gjøre en god gjerning, som for eksempel og gi noe til en fattig.

Islam skal ikke være vanskelig! Og husk at det er holdninger, verdier, oppførsel og moral som er det viktigste i islam. Hva det er? Koranen gir prinsippene for det, og profet Muhammed viser det. Å lære og studere er viktig i islam.

Lykke til!

Vennlig hilsen
red

20990cookie-checkVil lære om islam