Spørsmål og Svar

Gift med mann uten oppholdstillatelse i Norge

Spørsmål:

As salamo alaykom

Jeg er en muslimsk søster, som giftet meg med en muslimsk mann for snart 3 år siden. Vi ble gift ved en islamsk seremoni, men er ikke registrert som gift etter den norske loven. For mannen min har ikke lovlig opphold her i landet.

Vi kan gifte oss i hans hjemland, men siden min økonomi er dårlig, så vil han ikke få opphold her i Norge. Vi har nå et barn sammen. Vi vet ikke riktig hva vi skal gjøre for å klare oss økonomisk, og hvordan min mann skal kunne leve trygt her i landet. Vi ønsker ikke å leve på denne måten lenger. Det er ikke bra for oss.

Min mann ønsker å jobbe og få en bedre økonomi slik at han kan ta vare på meg og vårt barn. En kvinne fra et annet europeisk land har tilbudt seg å gifte seg med min mann på papiret bare, for at han skal få lovlig opphold.

Er det tillatt i Islam om man gjør dette for å beskytte sin familie, slik at man kan få en bedre økonomi slik at kone og barn får mat og et hus å bo i? Eller er det imot Islam?

Tusen takk for svar, på forhånd.


Svar:

As salamo alaykom

Takk for din mail.

Jeg forstår at situasjonen din ikke er lett. Du har mann og et barn, men mannen din har ikke oppholdstillatelse i Norge. Hva råder jeg deg til å gjøre?

Svar: Mannen din må ikke gifte seg med en annen! Det skal være feil. Det vil være juks og bedrag, i Islam også. Selv om det bare er «på papiret». Nye problemer skal oppstå i kjølvannet av det. Nei, la ikke det skje.

Gift dere i hans hjemland! Så er dere mest mulig «ordentlig» gift. Men hvordan få ham til Norge? Og det på legalt vis?

Jeg ser ingen annen løsning at du må følge gjeldende regler. I det lange løp, vil det være best. Jeg er ikke sikker på UDI sine regler for å få ham hit, som familiegjenforening. Må man tjene minst kr. 242. 440,- i året? Og kan det være mulig for deg?

Jeg tror du gjør best i å snakke med en advokat.

Jeg ønsker deg lykke til!

Hilsen
Red.

24890cookie-checkGift med mann uten oppholdstillatelse i Norge