Iran

Iran i verden

Hva skal ?vi? mene om Iran? Hvordan å plassere Iran i verden?


For noen kan det være til hjelp ? i dette spørsmålet ? å bruke denne analysemodellen:

I verden, som i hvert enkelt samfunn, finnes hovedmotsigelser og underordnete motsigelser. Disse defineres i forhold til hovedoppgaver. Hva er hovedoppgaver for en ?venstreside? ? om den finnes ? i et land som vårt i dag, med henblikk på den internasjonale situasjonen?

Det er som før, å rette blikket mot imperialistiske makter ? hegemonistiske og arrogante stater ? og bygge motstand mot dem! Det er å støtte uavhengige og opprørske bevegelser, som truer og svekker imperialisme og kolonialisme. For imperialisme og kolonialisme finnes, og bør defineres som hovedfiende! USA – selv under Obama – er imperialistisk og hegemonistisk. Og Israel er en kolonialistisk makt, som truer verden utover Midtøsten.

?Venstresiden? i Norge bør vise klarhet i dette! Det finnes hovedmotsigelser og underordnete motsigelser. Vi må definere og forholde oss til dem.

Hva vi kan kalle ?fienden? gjør det! De har blinket ut, som den største trussel ? Iran! Ledende politikere i USA ser Iran som ?dens største strategiske fare?. Regjeringen i Israel gjør det samme. Nå har politiske ledere fra USA og Israel møttes i Washington for å samles om en strategi mot Iran.

I motsetningen mellom USA og Israel på den ene siden, og Iran på den andre, må vi støtte Iran! Konflikten mellom de partene gjenspeiler hovedmotsigelsen i verden. Rundt Iran står opprørske bevegelser som kjemper for rettferdighet, som Hamas og Hezbollah. Med USA og Israel står stabiliserende og undertrykkende regimer, som Saudi Arabia og Egypt ? ja, hele alliansen av korrupte krefter. ?Venstresiden? i Norge ? hvor plasserer den seg?

I hovedmotsigelsen støtter vi Iran! Så finnes det underordnete motsigelser, i forhold til at Iran blant annet praktiseres dødsstraff. Ja, de faktisk henger folk. Deres sti når det gjelder menneskerettigheter er ikke ren, det er sant! Det er mangt å kritisere. Men behold analysemodellen, og se Iran i forhold til den.

21650cookie-checkIran i verden