Spørsmål og Svar

Kan en muslim gifte seg i kirken?

Spørsmål:

Hei

Jeg er desperat etter et riktig svar.

Jeg er kristen og skal gifte meg med en muslim. Siden dag én har jeg sagt at drømmen min er å bli fulgt opp til alters av min far. Min forlovede har sagt seg villig til, og gifte seg, i kirken – på en betingelse; han vil ikke knele foran presten, bli tatt på hode og bedt for. Han mener det ikke er “lov” med tanke på at han har en annen tro.

Jeg ringte og snakket med en prest og spurte om det var mulig og gjøre det på en annen måte. Men han fortalte at akkurat den delen var et veldig viktig ritual som måtte gjøres (presten kunne risikere å miste jobben om det ikke ble gjort). Jeg fortalte dette til min forlovede. Da fikk jeg til svar at: “Da kan jeg ikke gifte meg i kirken”.

Datoen for bryllupet er satt, og mye er planlagt etter et kirke-bryllup. (Jeg trodde presten kunne hoppe over den “knele” delen.) Forloveden min mener det ikke er lov ifølge koranen.

Så, det jeg lurer på: Står det noen plass i koranen at det er lov/ikke lov å gifte seg i kirken hvor man følger hele opplegget til presten? Jeg vet ikke om dere har en imam å spørre, men hvis, kan du undersøke litt for meg? Hvis en imam sier det er greit, så går det fint for forloveden min.

Mvh
(anonym)


Svar:

Hei,

Takk for spørsmål.

Jeg synes at forloveden din skal bli med deg i kirken og gjøre de ritualene som hører til!

Dettet er noen tanker fra meg:

1.) En kan gifte seg på flere måter. For eksempel kan en gå til byfogden. Det blir en ren sekulær vielse; Gud/Allah er slett ikke til stede! Hva er best: Å gifte seg et sted Gud/Allah ikke er til stede eller et sted Gud/Allah er til stede – som i en kirke? Jeg tror det siste kan godtas.

2.) Islam respekterer kirker! Koranen sier vi skal forsvare kirker – “der Guds/Allahs navn ofte nevnes”. Vi skal respektere og forsvare kirker – for Gud/Allah blir dyrket der! Jeg mener vi kan delta i dette.

3.) Muslimer og kristne “har ikke noe å frykte” -” om de dyrker Gud/Allah og gjør det som er godt”, sier Koranen. Vi kan dyrke Gud/Allah sammen med kristne. For “islams Gud/Allah og de kristnes Gud/Allah er den samme” – sier Koranen!

4.) Å knele foran presten? Det er nok bare symbolsk. En kneler i virkeligheten for Gud/Allah.

5.) At en blir tatt på hodet og velsignet? Hvem sier velsignelsen ikke går til Gud/Allah? Koranen sier ikke noe om det.

6.) Et viktig punkt: Jesus er ikke Gud/Allah! Jesus var en profet fra Gud/Allah. Presten i sin tale kan vel tone ned dette om at «Jesus var Gud/Allah”?

7.) Jeg mener dere kan gifte dere i kirken! Forloveden din bør kunne gjøre det. Han kan be Gud/Allah om å godta det og legge det i Gud/Allahs “hender”. Han kan vise sin gode intensjon.

8.) Kristne og muslimer bør ikke “kives”, sier Koranen. De bør “kappes om å gjøre det gode”! Det er en spennende utfordring!

9.) Samtidig er det slik at “min tro er min, og din tro er din”, som Koranen sier. Men Gud/Allah er den samme! Vi ser Den høye fra litt forskjellige vinkler. Men behøver ikke å blåse opp uenigheter, men heller tone dem ned.

10.) Da er vi – insha Allah – på riktig vei!

Hilsen
Red.

29110cookie-checkKan en muslim gifte seg i kirken?