Spørsmål og Svar

Muslim og forhold til familie

Spørsmål: 

Asalaam’mu Aleikum!

Hei! Dette er første gangen jeg har vært på denne siden. Leste litt av andre sine spørsmål og svar, og det virket som et bra sted å spørre om ting når man lurer på et eller annet.

Jo, det er hovedsakelig to ting jeg lurer på. Det aller første er; Jeg er en gutt på 17 år med etnisk norsk bakgrunn, med en familie som er kristen og ateistisk. Jeg har fra jeg var 5 år ansett meg selv som kristen. Da jeg ble 9 år og lærte om Islam, hadde jeg egentlig fra da av lyst til å revertere. Men jeg turte ikke pga jeg var redd for å få negative reaksjoner. Jeg fikk en drøm da jeg var 14 år, hvor jeg var i en moské og en stemme, en kjempefin stemme som gjorde meg fylt av kjærlighet sa “du er en Muslim” og et muslimsk par stod foran meg. Så bestemte jeg meg i år, i vår, at jeg skulle bli muslim. Og nå er jeg blitt en Muslimsk revertitt, og den prosessen er jeg fortsatt i.

Jeg har skrevet ferdig et utkast hvor jeg der forklarer min mor at jeg har revertert/skal revertere til Islam, og at jeg er muslim. De fleste i klassen min vet dette, og godtar dette, alhamdulillah for det. Så var det det med min mor da. Min søster fortalte meg at min mor ikke liker Islam, og det var etter jeg hadde fortalt henne at jeg skulle fortelle min mor om det, jeg vil ikke legge skjul på religionen min eller skamme meg over den, det er vel Haram. Og jeg vil kunne praktisere Islam fritt, ettersom troen min blir sterkere og sterkere hver dag, og jeg tror av hele mitt hjerte at Islam er sannheten, at det finnes kun én Gud og det er Allah, og at Mohammed (fred være med ham) er hans sendebud/profet. Alt dette har jeg så og si forklart i brevet. Så her er spørsmålene mine:

  1. Hvordan kan jeg forklare det på en best mulig måte til først min mor, så min far, og så min familie? Og hva skal jeg gjøre dersom de reagerer negativt?
  1. Er det Haram å feire jul? Hvis jeg ikke spiser svin, åpenbart, ikke drikker, mottar eller gir gaver, går rundt juletreet og synger julesanger, går det greit da? Hva skal jeg gjøre om en av foreldrene mine tvinger meg til å feire Jul dersom det er Haram? Vi har pleid å feire det pga tradisjon og ikke religion.
  1. Hvordan kan jeg respektere min kafir-familie på best mulig måte? Spesielt min mor, og min søster og far, og hans kjæreste (foreldrene mine er skilt forresten)?
  1. Hvordan kan jeg opptre som et godt menneske og en god muslim på skolen og for lærerne og medelevene mine?
  1. Hvordan bør jeg som muslimsk gutt kle meg? Bør også gutter kle seg i dekkende klær? Er det noen farger eller stoff som er Haram?
  1. Hva skal jeg gjøre om min familie ikke respekterer min Islam?
  1. Hvordan finner jeg retningen til Mekka uten app? Og hvordan lærer jeg Salah utenat?

Tusen takk på forhånd, beklager for at det ble mye, men er fortsatt ny til alt dette og lurer fælt!

Hilsen gutt 17 år:)


Svar:

Asalaam’mu Aleikum!

Takk for din epost.  Så fint at du er blitt muslim og er i den prosessen! Det må sikkert fortsatt modnes og utvikles. Da dukker jo dette grunnleggende spørsmålet opp, om hva det egentlig er å være en muslim.

Gjør ikke ting vanskelig
-Splitt dere ikke opp i sekter, sier Koranen. – Gjør ikke ting vanskelige! Bli ikke sære og sekteriske, Dukk ikke ned i grøfter – men ha et åpent sinn! Og tenk etter selv! Den ynkeligste av Allahs skapninger er den som ikke bruker fornuft, sier Koranen. Bli ikke et isolert og sært vesen.

Derfor: Vær åpen og vennlig mot din familie! Du har slett ingen «kafir» familie, som du skriver, hva vet vel du om det? Har du innsikt i hva som kan ligge i dypet av deres hjerter? Nei, det vet bare Allah. Skal du stille deg i Allahs sted? (Da er de vel du som blir kafir?) Du skal vise omsorg for din familie.

Stell pent med din mor
Det samme gjelder i høy grad for din mor. Vis henne all kjærlighet og varme, Profeten har pålagt oss det. Og det uavhengig av hva hun måtte tro på. Det er faktisk en plikt du har.

Hvordan forklare din mor, søster, far med flere at du er blitt muslim? (Forresten, bruk ikke slike sekteriske ord som «revertitt», det er de færreste som vil forstå det.) Snakk til folk på vanlig vis, Profeten sier vi skal.

Tilbake til din mor. Og hva det betyr å være muslim. Troserklæringen kjenner du; om at det finnes bare én Gud, og at Muhammed er Hans profet. Med erkjennelse av dette, så er man en muslim. Behøver man å gjøre det vanskeligere? Kan du kanskje si til din mor at du tror på én Gud! (Eller Allah; kall Ham hva du vil.) Og så tror du også på profeter, og en av dem og den siste er Muhammed. Du kan legge det fram greit og ryddig, uten å si så mye mer om det, i hvert fall ikke i første omgang. Gjør det klokt og fornuftig og skrem henne ikke bort. Det må du ikke gjøre.

Legg bort alle andre sekteriske og sære standpunkt; det finnes nok av slike.

Jul
Er det haram å feire jul? Nei, hvorfor skulle det være det? Jul kan ses på mange måter; som familiefest, en tid hvor sola snur og årstiden går mot vår. Og dessuten: Det er jo fint at Jesus – profeten – ble født! Jul jan være en hyggelig tid. (Vi husker bare én ting: at Jesus ikke var Gud.)

Det er ikke greit å spise svin, for Koranen er klar på det. Alkohol er heller ikke bra. Men hvorfor ikke gi og motta gaver – hva er dette for tøv? Hva eller hvem er det som forbyr det?

Forbyr noe deg å gå rundt juletreet? Nei, det kan du vel gjøre. Det er mange fine julesanger. Så kan du vel bare la være å synge om en sang sier at Jesus var Gud.

Ja, feire jul som hyggelig tradisjon! Vær sammen med din familie om det.

Være et godt menneske
Du spør om å være et godt menneske. Det er fint! Da nærmer vi oss hva det er å være muslim. Koranen peker på det en rekke ganger: En muslim skal være et godt menneske! Det er det viktigste i troen, Koranen understreker det. Vær som profeten Abraham: tolerant! Vær som profeten Jesus: omsorgsfull. Respekter alle, som profetene gjorde. Snakk til andre på beste vis. Vær et hyggelig, hjelpsomt og vennlig menneske; du vet sikkert hvordan du skal være det.

Tro på Allah som skaper av alt, unngå andre «guder». Smil og vær vennlig som profeten Muhammed! Lev ydmykt, men med rak rygg.

Klær
Kle deg sømmelig og anstendig. Masse norske klær hjelper deg med det. Skill deg ikke ut, gjør deg ikke sær. Dette finner du ut av selv.

Salah
Hvordan lære salah utenat? Du finner sikkert tekster på nettet. Så gjelder det å øve litt. Velg de enkle ordene.

Dette og det neste livet
Så blir essensen tilbake: Det finnes èn Skaper, allmektig Allah/Gud! Muhammed er den siste profet. Koranen gir veiledning for ditt liv, den er grunnleggende sannheter. Den ber deg også bruke fornuft. Det er lærerikt og spennende! For dette og det neste livet.

Vennlig hilsen
Red

90410cookie-checkMuslim og forhold til familie