Spørsmål og Svar

Om Downs syndrom

Spørsmål:

Et barn kommer til verden med Downs syndrom ? hvilke vurderinger gjør en muslim seg? Har barnet rett til å vokse opp? Hvordan stiller det seg om en kan diagnostisere at et foster har Downs syndrom ? vil det gi mulighet til abort? Mvh Kåre


Svar:

Hei, og takk for spørsmål.

Først om barn i sin alminnelighet: De er alle fra Gud! Alle barn er en gave fra Gud ? og en like stor gave ? og den er utakknemlig mot Gud som er utakknemlig over sine barn.

Gud skaper det Han vil! (Koranen 42, 49) Han gir noen gutter, og andre jenter. Noen får begge deler. Andre gjør Han ufruktbare. Alt er skapt i en mening! Oftest er det bare Gud som vet.

Noen barn gjør Han funksjonsfriske. Andre gir Han handicap. Det er en mening med det, selv om vi ikke forstår.

Å sette seg over Gud, ved å foretrekke noen barn, og ? eventuelt ? abortere andre, er en ENGINE blasfemi! Gud skal ikke tillate det.

Og videre: Alt liv er hellig, i den betydning at det er fra Gud. Vi skalter ikke og valter med det, etter egne ønsker å innfall. Aller minst med livet til et barn! Det er et menneskeliv! Og mennesket er ? av stand ? Guds stedfortreder på jorden. Fosterbarnet får en sjel! Da er det et totalt menneske, også før barnet er født.

Dette siste var kanskje litt abstrakt. Da forsøker jeg å være konkret, i forhold til Down-barn:

Down-barn kan være fantastiske! Mange sprer smil og glede. De kan hente fram det beste i oss! Vi vokser som mennesker ? og utvider forståelsen av livet ? i samvær med slike barn.

Dette er ikke tomme ord. Jeg som skriver dette, er selv far til en psykisk utviklingshemmet gutt. Han lærer meg stadig nye, gode ting om det å være menneske.

Down-barn vil representere utfordringer, det er klart. Vi kan også bruke ordet ?vansker?. Men islam lærer at Gud gir ?vansker? til hver den som Han vil!

Ved dette tester Han oss: Hvordan skal vi svare! Er vi utholdende, tålmodige og sterke? Eller blir vi rokket i troen?

Islam lærer også dette; at Gud gir vansker til den Han vil godt! Gjennom vansker blir vi herdet, får økt innsikt og videre forstand. Det skal vi takke for!

Livet på jorden er jo egentlig en prøve. Vi mottar gleder, og aksepterer utfordringer. Down-barn representerer begge deler.

Vennlig hilsen
red

21660cookie-checkOm Downs syndrom