Spørsmål og Svar

Skilt eller ikke skilt?

Spørsmål:

Asalam aleikom

I et forhold har mannen flytta til England etter at han skilte seg her. Og har budd der over 10 år nå. Kvinnen bur i Norge og oppdrar barna sine heilt aleine.

Men er hun islamsk skilt? Når hun har snakte med imamar har hun fått ulike svar. Noen meiner hun er skilt, siden han ikke har forsørget familien så lenge, og andre meiner at hun ikke er skilt så lenge han ikke har gjort det på islamsk vis.

Denne usikkerheten har hun levd med lenge. Hva gjør hun når han kommer på besøk, er de gift eller ikke? Han vil ikke skille seg på islamsk vis.


Svar:

Asalam aleikom

Takk for spørsmålet ditt.

Du sier ikke hva kvinnen ønsker. Vil hun fortsatt være gift med ham (islamsk), eller vil hun ikke? Det høres som om hun ikke vil.

Hun har rett til å skille seg, også på islamsk vis. Kvinnen kan bestemme dette selv. Mannen har sviktet sine oppgaver, slik som han har levd. Han har selv brutt ekteskapets plikter.

Det er en tradisjon i islam, om at hvis mannen har vært borte fra sin kone i mer enn fire måneder, uten å ville forsørge henne, og heller ikke vært (seksuelt) sammen med henne, kan kvinnen fritt kreve skilsmisse. Mannen har forspilt sine rettigheter, og kvinnen kan gjøre som hun vil. Hun kan meddele det til mannen, og helst også til noen vitner. Da er ekteskapet (islamsk) oppløst.

Jeg håper dette hjelper deg.

Mvh
Red.

15880cookie-checkSkilt eller ikke skilt?