Syria

Syria sett med andre øyne

– Hvorfor kommer det ingen vestlige journalister hit? Spørsmålet blir reiste av vår venn i bilen mens vi kjører rundt i Damaskus. “Omtaler og nyheter fra krigen kommer fra den andre siden, den som opprørerne kontrollerer. Nei, de er ikke opprørere, men terrorister. Avisenes stoff preges av det. Og gir ikke et riktig bilde.”


Damaskus er kontrollert av den syriske regjeringen, eller det syriske”regimet” som det gjerne heter i det vestlige nyhetsbildet. Av “den syriske staten” er formuleringen her. Som forsvarer Syria mot angrep fra terroristiske ekstremister.

– Vi kunne være uenige med Bashir Assad tidligere, sier den kristne damen vi treffer i en antikvitetsbutikk. – Men i krig med disse brutale angriperne som skyter alle som ikke er enige med dem, nei, som skjærer hodet av dem, står vi alle bak presidenten.

Det er rolig i Damaskus i dag. Men i går var det en gruppe terrorister som kastet granater mot folk i en busskø, et par hundre meter fra hotellet vårt, før de forsvant inn i trange smug. Da vi kjørte forbi stedet i dag, var busstasjonen blitt flyttet.

Men folk lever videre i Damaskus og vil ikke affekteres av det. De er vandt med skyting og angrep fra terrorister i byen omkrets. Den syriske hæren forsvarer dem. Folk går som vanlig på markedsplasser, sitter på byens kafeer eller går med familien på tur i parker, livet går videre.

En mosaikk av interesser

Er det mulig å forstå krigen? Den er uttrykk for en mosaikk av interesser fra stater og terroristiske grupper. Av stater er disse involvert: USA, England, Frankrike, Israel, Tyrkia, Saudi-Arabia, Qatar og andre. Og av terroristiske grupper: IS, Nusrafronten (nå Fatah al-Sham-fronten) og et tyvetall andre slike organisasjoner. La dette være sagt om de gruppene, at de har alle den samme ideologien, wahabisme, og dreper gjerne dem som er uenig med dem. Iblant står de sammen, gruppene, men kjemper også mot hverandre. Den enkelte terrorist kan vandre gruppene imellom. Og ingen er “moderate” terrorister.

Hvordan å forstå hva som skjer? To utsagn er illustrerende som hjelp:
➤ Dette er fødselsveer for et nytt Midtøsten! Det sa daværende amerikanskutenriksminister Rice til Gaza-krigen, da Israel med USAS hjelp bombet det meste av Gaza og drepte og såret hundretalls mennesker.
➤ Man må rive ned for å bygge opp. Det sier amerikanske politikere og militære om situasjonen i Midtøsten.

Et nytt Midtøsten

Syria skal brytes ned. Syria som enhetlig, sterk og uavhengig stat – et hinder for både amerikanske og israelsk interesser – skal rives opp og svekkes og eventuelt deles i mindre stater.

Terroristgruppene vil ødelegge Syria og skape sin egen stat. De fører krig mot den syriske staten. Og fremmer ved det andres interesser, som de til USA og Israel, Saudi-Arabia, Qatar og andre stater.

Disse gir terroristene penger og våpen, så langt de ser seg tjent med det. Samtidig hater terroristene Vesten og kan slå til med terror der. “Hunden biter hånden som mater den.” Slik blir bildet på det.

Tyrkia som selv har ambisjoner om å bli en regional makt, deltar i å svekke Syria. Tyrkia kjemper mot kurdiske styrker og får hjelp av terrorister til det.

Propagandakrig

Terroristenes er flinke med propaganda. De får hjelp av såkalte “humanitære” organisasjoner som de samarbeider med. Uriktig informasjon går ut fra dem for å demonisere den syriske siden.

Vi møter politiske og religiøse ledere i Damaskus. I tillegg til folk i gata. Vestlige journalister bør hilse på dem. For et revurdert syn.

29580cookie-checkSyria sett med andre øyne
Tags