Spørsmål og Svar

Tenk om…

Spørsmål:

Tenk om jeg hadde en mor og en far som elsket hverandre. Tenk om jeg hadde 2 lillesøstre som ville høre på meg og være snille mot meg. Tenk om jeg hadde en storebror som jeg kunne stole på å ikke være redd for.

Tenk om jeg var en av de kule på skolen. Tenk om jeg hadde det jeg hadde lyst på. Tenk om jeg kunne dra til venner. Tenk om jeg kunne fått besøk av venner. Tenk om jeg bodde i et fint hus. Tenk om jeg hadde en far som ikke kjefte på meg uten grunn. Tenk om jeg hadde mennesker rundt meg som elsket meg.

Tenk om jeg aldri fikk skylda for noe jeg ikke hadde gjort. Tenk om jeg ikke trengte å gråte meg i søvn nesten hver dag. Tenk om jeg slapp å lyve om hvor perfekt liv jeg har. Tenk om jeg kunne gå ut med venner å shoppe. Tenk om jeg kunne bruke litt mer penger enn jeg gjør.

Tenk om jeg kunne invitere venner til min bursdag. Tenk om hjemme var det tryggeste stedet for meg. Tenk om jeg kunne dratt til andre land oftere enn 1 gang på 3-4 år. Tenk om jeg kunne bodd i en hotell for noen dager første gang i livet mitt.

Tenk om jeg var flinkere på skolen. Tenk om jeg hadde litt finere ansikt. Tenk om jeg kunne gått på en idrett. Tenk om jeg kunne ha spillekvelder sammen med familien. Tenk om jeg kunne sett en film sammen med hele familien min. Tenk om jeg var et bedre forbilde for mine søstre. Tenk om jeg kunne vært mer ærlig til mamma og pappa. Tenk om jeg ikke hadde lært banneord fra familien min. Tenk om mamma eller pappa aldri ville kalt meg for noe skjellsord.

Tenk om livet mitt ikke var strengt. Tenk om jeg kunne dratt til skoleavslutninger. Tenk om jeg ikke ble flau av foreldrene mine på skolemøter. Tenk om jeg hadde en bra selvtillit. Tenk om jeg kunne vært med på skoleovernattinger. Tenk om jeg ikke ble redd hver gang jeg skulle hjem fra skolen. Tenk om jeg hadde vært en bedre datter for mine foreldre.

Tenk om jeg ikke trengte å lyve til min lærer at jeg har det bra. Tenk om jeg smilte mer enn jeg gråt. Og tenk om jeg kunne hatt guttevenner. Og for siste gang tenk om alt jeg har skrevet nå ville skjedd en gang i virkeligheten.

Meg


Svar:

Kjære Deg

Ja, tenk om …! Du tenker på mange ting! Du er ryddig i hodet. Du er egentlig riktig flink! Tenk om du skriver dikt en gang! Skjønt dette er også et dikt! Det skal gi deg selvtillit.

Tenk om! Slik er det vel med oss alle. Vi kan tenke på hyggelige ting. Og være triste over hverdagen vår. Da bør vi vurdere dette: Hva i det triste, er alvorlig? Hva er mindre alvorlig? Og er det noe vi kan endre på?

Jeg liker ikke å høre at du gråter! Og at andre – foreldre – bruker skjellsord mot deg! Eller at du er redd for dem! Det er ikke bra. Men kanskje elsker de deg likevel? Foreldre kan ha egne problemer som gjør det vanskelig for dem. Da er det ikke alltid lett å vise at man er glad i noen. De kan være det likevel!

Jeg tror du er flink på skolen! Jeg tror du har et fint ansikt! Jeg tror du kan ha venner blant andre! Jeg tror at søstre og bror er glad i deg! Jeg tror du kan være vennlig og kul på skolen. Jeg tror mange vil like deg! Jeg tror du er en god datter!

Jeg synes ikke du skal lyve mye, gråte mye, være trist mye. Du sier at du også kan smile! Bra! Se om du ikke kan smile mye! Uten å gjøre deg til.

Jeg synes du skal kunne dra til venner, ha venner til bursdag, se film med familie og venner. Og gå på en idrett. Hyggelige guttevenner er også lov! Og skoleovernattingsturer.

Om å ha et fint hus? Shoppe, bruke penger, reise til utland og bo på hotell? Det er hyggelig og koselig. Men kanskje ikke til å gråte over?

Altså: Se hva som er viktig for deg! Prøv å ha det hyggelig! Kanskje er det mer glede rundt deg enn det du ser nå? Skaff venner, vær positiv – og hent fram smilet ditt!

Livet er ikke alltid så greit. Men ofte lysere enn man tror. Og alltid må man ha med håp! Om noe bedre siden …

I tillegg til hva vi gjør livet til nå! Lykke til!

Vennlig hilsen
Red.

16890cookie-checkTenk om…