Spørsmål og Svar

Å be med mønstre på sjal

Spørsmål:

Assalamo aleykum!

Jeg er en 18 år gammel konvertitt som stadig lærer nytt om islam. Leste på nettet at det er haram å be med klær/hijab som har bilder av dyr eller mennesker på.

Jeg har et sjal som er ganske langt og dekkende, og i et behagelig stoff, som gjør at jeg liker å bruke det under bønn. På sjalet er det blomstermønstre, med fugler, sommerfugler og øyenstikkere.

Vil du si at dette sjalet er haram å be med? Og i så fall, hvorfor er det slik? Synes ikke jeg fant god informasjon på hvorfor dette er haram.


Svar:

Assalamo aleykum!

Jeg synes ikke det er haram. Tvert om, når det kjennes behagelig, kan det være godt å ha på under bønn.

Kanskje du ber med andre? Blir noen sjenert, og mister oppmerksomhet, ved sjalet? Og så er det et gammelt spørsmål, i islam også, om billedlige gjengivelser av ting, som ikke må tilbes (slik man gjorde det i eldre tider).

Ta dette som eksempel. Du vet kanskje at det i Bibelen, finnes to versjoner av De ti bud? I den ene versjonen lyder det tredje budet slik: Du skal ikke lage deg gudebilder, ingen etterligning av noe som er oppe i himmelen eller nede på jorden eller i vannet under jorden. Du skal ikke tilbe dem og ikke la deg lokke til å dyrke dem! (2. Mosebok 20, 4) I islam fins en liknende tradisjon.

Men kjernen er at man ikke skal dyrke noe annet enn Gud/Allah! Da kan du med god samvittighet, mener jeg, be med sjalet ditt.

Mvh
Red.

26200cookie-checkÅ be med mønstre på sjal