Spørsmål og Svar

Er det lov å ha kjæreste?

Spørsmål:

Hei, jeg er ei jente på 15 år, og har fortsatt ikke skjønt dette med kjærlighet innen islam. Det er ei venninne av meg som er muslim, og hun har kjæreste. Jeg har spurt henne om det er haram (forbudt), hun sa nei, det er ikke haram.

Er det ikke sånn at mann skal se på alle som søstre og brødre? Og hvis man skal se på alle som søstre og brødre, hvordan skal to personer bli enige om å gifte jeg da (uten at foreldrene blander seg inn)?

Et spørsmål til er: Har foreldre rett til å bestemme hvem dattera/sønnen skal gifte seg med? Eller er det opp til hver enkelt person?


Svar:

Hei, Sofia

Takk for mail. Her er noen tanker til svar:

Du spør om det er lov å ha kjæreste i islam. Man hva menes da med «kjæreste»? Er en «kjæreste» en god venn, er det OK. Men er en «kjæreste» noe som også angår seksuelle forhold, er det ikke lov i islam.

Og hvorfor ikke det? Først må vi si dette om islam, at islam legger til rette for at man skal få det beste livet, både her og i livet etter. Et «kjæresteforhold» som også omfatter sex, vil bli dumt for deg senere, når du finner en du skal gifte deg med. Og det samme skal gjelde for gutten som du gifter deg med! Det blir dumt for dere begge, om en eller begge av dere, har hatt en «kjæreste» med sex tidligere. For det er litt «billig» å opptre slik! Og det kan bli en sårhet senere, i ditt ekteskap.

Hvordan å bli kjent med en gutt/jente? I Norge er dette kanskje ikke så vanskelig. Man går på skole sammen, og møtes kanskje andre steder. Da kan man bli kjent! Og se om man liker hverandre, eller ikke.

Enhver bestemmer selv hvem en vil gifte seg med! Ingen andre enn en selv skal bestemme dette! Ekteskap er kanskje et spørsmål som kan diskuteres, det er sant, både med foreldre og andre? Men til slutt bestemmer en absolutt selv, uten påtrykk fra noen. Den frihet og rett er viktig! Så gi ikke slipp på den.

Vennlig hilsen
Red

27475cookie-checkEr det lov å ha kjæreste?